Press "Enter" to skip to content

Cztery strony smaku

Spread the love

Muzeum Dawnego Kupiectwa zaprasza do udziału w tegorocznej edycji Europejskich Dni Dziedzictwa, których motywem przewodnim są: „Smaki dziedzictwa”.

Źródło foto: swidnica24.pl

W ramach imprezy Muzeum przygotowało cykl wydarzeń „Cztery strony smaku” podczas których będzie można dowiedzieć się o wielokulturowości kuchni Świdnicy i okolic, które na przestrzeni wieków stały się domem m.in. dla Niemców, Żydów, Polaków z różnych regionów dawnej Rzeczpospolitej, w tym z Kresów Wschodnich, Greków, Ormian, czy Tatarów. Organizatorzy chcą jak najszerzej zaprezentować smaki dziedzictwa jakie pozostawiły po sobie poprzednie pokolenia. W sobotę o smakach kuchni żydowskiej będzie można nie tylko posłuchać, ale także spróbować jej smakołyków, podczas prelekcji Rafaela i Dorin Blau z Fundacji „Nasz Dom Żyje-2004”, która opiekuje się Synagogą „Rutika” w Dzierżoniowie. Po prelekcji odbędzie się degustacja dań żydowskich oraz kuchni romskiej, greckiej, staropolskiej, itp. przygotowane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Bystrzycy Górnej „Trzy Sosny” z Gminy Wiejskiej Świdnica, które zaserwuje także swój specjał – kapustę po Bystrzycku.

Niedziela z kolei poświęcona będzie tradycji piwowarskiej o której opowie dyrektor Muzeum Dawnego Kupiectwa – dr Dobiesław Karst, natomiast podczas kolejnej prelekcji –  wygłoszonej przez Karola Głębockiego, domowego piwowara i pracownika browaru w Bielawie, można będzie poznać tajniki współczesnego piwowarstwa. Na wszystkie wydarzenia – wstęp wolny!

Szczegółowy program

11.09.2021 r. (sobota) o godz. 12.00 – prelekcja na temat smaków kuchni żydowskiej oraz degustacja (jabłko z miodem, cymes), prowadzenie Rafael i Dorin Blau z Fundacji „Nasz Dom Żyje-2004” z Dzierżoniowa;

11.09.2021 r. (sobota) o godz. 13.00 – „Przy stole” – instalacja artystyczna połączona z degustacją kuchni wielokulturowej (pipek, pyrkiet, bigos, horiatka ze skordalią, drożdżówka oraz kapusta po Bystrzycku), przygotowanie Stowarzyszenie Przyjaciół Bystrzycy Górnej „Trzy sosny”;

12.09.2021 r. (niedziela) o godz. 15.00 – „Dawny smak i sposób warzenia najwspanialszego trunku średniowiecznej Europy” – prelekcja połączona ze zwiedzaniem ekspozycji piwowarskiej, prowadzenie – dr Dobiesław Karst;

12.09.2021 r. (niedziela) od. godz. 16.00 – „Jak nawarzyć sobie piwa? Tajniki współczesnego piwowarstwa”, prelekcja, prowadzenie – Karol Głębocki;

11-12.09.2021 r. (sobota – niedziela) od godz. 11.00 do 17.00 – indywidualne zwiedzanie Muzeum Dawnego Kupiectwa;

Wszystkie wydarzenia odbywać się będą z zachowaniem obowiązujących wymogów sanitarnych.

4 LIKES

Skomentuj jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Mission News Theme by Compete Themes.