Press "Enter" to skip to content

Historyczna gratka dla piwoszy

Jakie są podstawowe surowce do produkcji piwa? Czy ma znaczenie rodzaj tych surowców? Skąd czerpano niezbędną do produkcji piwa wodę? Jak wyglądał proces produkcyjny i miejsca składowania beczek z piwem w dawnej Świdnicy?

Na te i na inne pytania odpowie podczas swojej prelekcji Krzysztof Czarnecki – geolog z wykształcenia, historyk z zamiłowania. Miłośnik okrętów pancernych, lokalnego kolejnictwa oraz historii fortyfikacji. Jego hobby jest działalność w grupie rekonstrukcyjnej odtwarzającej pruski regiment piechoty „Alt Kreytzen” z początku wojny siedmioletniej (1756-1763), a którego jest dowódcą. Krzysztof Czarnecki to także znawca wszystkiego, co wiąże się z piwem i jego produkcją w dawnych czasach. Świdnica od średniowiecza była jednym z najbardziej znanych w Europie miejsc produkcji złocistego napoju, będzie więc o czym opowiadać.  Prelekcja odbędzie się w sali konferencyjnej Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych w Świdnicy przy ul. Długiej 33 (wtorek 18 lutego 2020 r. o godz.17.00).

Organizatorem wykładu jest Stowarzyszenie Czerwony Gryf. Wstęp wolny!

6 LIKES

Skomentuj jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mission News Theme by Compete Themes.