Po raz kolejny najpiękniejszy zamek na Dolnym Śląsku zaprasza na Festiwal Kuchni Historycznej i Filmowej. Od 8 do 10 czerwca zamek Czocha zamieni się w Twierdzę Smaków.
– Średniowieczne i barokowe przysmaki, najlepsza pod słońcem grochówka z kuchni wojskowej z Kantyny Polowej, słodkie atrakcje i gruzińskie przekąski, ciastka z Bliskiego Wschodu oraz kawa parzona w piasku – to dopiero początek. Magiczna glorietta przy fosie zamieni się w mały Hogwart, gdzie każdy będzie mógł spróbować ciast najsłynniejszego czarodzieja – Harry Pottera. Wśród mandragor i eliksirów przyrządzane będą smaczne muffiny, ciastka marchewkowe i inne smakołyki znane z sagi o młodym czarodzieju. W kawiarni myśliwskiej nie zabraknie słynnego piwa kremowego, które do niedawna można było spotkać tylko w pubie Pod Trzema Miotłami. Na dziedzińcach zamku Czocha pojawią się rycerze, a mistrzowskie walki przeplatane będą zakuwaniem w dyby i prezentacją narzędzi tortur. Francuski czarnoksiężnik przeniósł kilku wieśniaków i rzemieślników do XXI wieku. Znajomi Godfryda de Montmirail i poczciwego Jacquouille wprawią Państwa w świetny nastrój a przy okazji odwzorują prawdziwą pracownię rzemieślniczą – wymienia współorganizatorka festiwalu Joanna Lamparska.
Zamkowa kuchnia przygotowała z okazji festiwalu wyjątkowe dania, w tym roku to francuskie flaczki i węgierskie langosze, nie zabraknie również zielonych pierogów z bobu. Pickled Herring Smørrebrød to tradycyjna duńska kanapka z masłem, śledziem, cebulą i koperkiem, która będzie można spróbować zaraz po wejściu na zamkowy dziedziniec. Goście spróbują również duńskich ciasteczek „Tivoli Caramel Sea Salt” z karmelem i solą morską.
W zamkowej fosie przeniesiemy się do średniowiecza: tam czekać będą polewki, kasze, breje i brejki, gęsie pipki, pieczone mięsiwo, ryby i przepiórki. Przyrządzane będą także ryby z dołu ziemnego.
Od lat hitem festiwalu jest kuchnia z czasów PRL. Opryskliwe sprzedawczynie serwować będą golonki, sztućce są przymocowane łańcuchami do stolików, ale nasi dojrzali już goście z sentymentem patrzą na te „atrakcje”.
Z uśmiechem natomiast witać będą goście z Gruzji serwujący badridżani gruzińskie danie ze smażonego bakłażana nadziewanego pastą z orzechów włoskich i czosnku, chaczapuri adżaruli oraz smażone chinkali, czyli słynne mięsne pierożki w kształcie sakiewek ze smażoną cebulą oraz masoni.
Ekipa muzealna z Domu Śląskiego w Ziębicach zaprasza na warsztaty robienia klusek śląskich, będą również gawędy o ziołach, wschodnich słodyczach, a także specjalne zwiedzanie śladem zamkowych tajnych przejść.
W tym roku Twierdza Smaków będzie również Twierdzą Zabawy. Na najmłodszych czekają konkursy i niespodzianki, m.in. warsztaty tworzenia obrazów z suszonych kwiatów, konstrukcji banjo, lepienia w glinie. Stworzyliśmy również Państwa warsztat tkacki, a także młynopiekarnię, gdzie każde dziecko będzie mogło ulepić i wypiec pyszny podpłomyk, najstarszą formę chleba. Będzie również czas na naukę strzelania z kuszy.
Czym jest jedzenie bez pięknych wnętrz i muzyki? W zamkowych ogrodach spotkacie piękną Marię Antoninę, a także – to już inna epoka – rycerzy. Pomiędzy gośćmi pojawią się także muzycy a wieczorem czeka wielka biesiada. Nie zabraknie również konkursów, których zwycięzcy spróbują najlepszych przysmaków z zamkowych stoisk.
Zamek Czocha to średniowieczna twierdza przebudowywana w ciągu wieków. Swój dzisiejszy kształt uzyskała na początku XX wieku, kiedy kupił ją Ernst F. Gütschow i zamienił w bajkową rezydencję. Wtedy powstało ponad sześćdziesiąt sekretnych przejść, które łączą podziemia z komnatami i inne pomieszczenia na różnych kondygnacjach. W czasie festiwalu będzie można obejrzeć cały zamek, od piwnic po wieżę.
Atrakcje festiwalu
– MAGICZNA GLORIETTA przy fosie zamieniona została w mały Hogwart, gdzie każdy będzie mógł spróbować ciast znanego czarodzieja. Wśród mandragor i eliksirów przyrządzane będą smaczne muffiny, ciastka marchewkowe i inne smakołyki znane z sagi o młodym czarodzieju.
– WARSZATY robienia kluski ziębickiej
– KAWIARNIA MYŚLIWSKA – słynne piwo kremowe, które do niedawna można było spotkać tylko w pubie Pod Trzema Miotłami.
– SMOCZY GRILL – w scenerii Gry o Tron karczmarze przygotują ogniste przysmaki. Szaszłyki, również wegetariańskie, kiełbasy i kaszanki. Czekają również nadziewane ziemniaki.
– MŁYNOPIEKARNIA dla dzieci. Każde dziecko może tu ulepić i wypiec pyszny podpłomyk.
– NAMIOT ALLADYNA – pustynna kawa i opowieści z dalekich krajów, różana lemoniada i herbata berberyjska, najlepsza na upały
– LEPIENIE W GLINIE
– WARSZTATY tworzenia obrazów z suszonych kwiatów
– NAUKA STRZELANIA Z KUSZY
– BAR PRL – powrót do dawnych czasów w siermiężnym stylu
– KANTYNA POLOWA – grochówka z pola walki, konserwy, lemoniady i inne wojskowe specjały
– ZIELARNIA JURAJSKA –od ziół na urodę po specyfiki dla zdrowia
– STOISKO DUŃSKIE „DANSKE SPECIALITETER” – Pickled Herring Smørrebrød (tradycyjna duńska kanapka z masłem, śledziem, cebulą i koperkiem – specjalność kuchni duńskiej) Duńskie ciasteczka „Tivoli Caramel Sea Salt” z karmelem i solą morską
– CYSTERSKIE PODPŁOMYKI – proste, ale jakie smakowite!
– SŁODYCZE ZE WSCHODU – baklavy i inne przysmaki
– FOSA ŚREDNIOWIECZA – spróbuj dań, którymi zajadali się nasi przodkowie
– U GRUZINA – Badridżani gruzińskie danie ze smażonego bakłażana nadziewanego pastą z orzechów włoskich i czosnku, chaczapuri adżaruli oraz smażone chinkali, czyli słynne mięsne pierożki w kształcie sakiewek ze smażoną cebulą oraz masoni. wystawcy z Gruzji przygotowali narodowy strój gruziński dla najmłodszych, w którym można się sfotografować.
– STOISKA RZEMIEŚLNICZE na wszystkich naszych dziedzińcach
– ZWIEDZANIE ZAMKU Z PRZEWODNIKIEM – czterdzieści tajnych przejść i setki tajemnic
– RESTAURACJA ZAMKOWA – w tym roku królują flaki po francusku i węgierski Lankosz
Organizatorami festiwalu jest Zamek Czocha i Fundacja Projekt Historia.
4 LIKES
Skomentuj jako pierwszy!