Press "Enter" to skip to content

Odkrycie na Budowlanej

Spread the love

Podczas prac remontowych w budynku dawnego więzienia miejskiego w Świdnicy, jaki mimo wielu przebudów zachował się do chwili obecnej przy ulicy Budowlanej 4 w Świdnicy, odkryto relikty najstarszej, średniowiecznej fazy istnienia obiektu.

Częściowo skuty tynk odsłonił wątku murów z różnych epok historycznych w dziejach budynku

 – Chcemy nieco zmodernizować podział wewnętrzny na parterze budynku, co wiąże się między innymi z ewentualną rozbiórką kilku wtórnie tu wstawionych ścianek działowych i wymianą części tynków. Kiedy zaczęliśmy skuwać je na jednej ze ścian, ukazały się stare wątki murowanej ściany – mówi Tadeusz Grabowski, właściciel lokalu użytkowego na parterze budynku.

O historii tego obiektu pisaliśmy tutaj: Tajemnice Budowlanej 4 (cz. 1), Tajemnice Budowlanej 4 (cz. 2), Tajemnice Budowlanej 4 (cz. 3),  Budowlana 4. Tajemnicza piwnica (cz. 4).

Przypomnijmy tylko, że zabudowa w tym miejscu istniała już w średniowieczu, a ostatecznego kształtu i formy budynek nabrał podczas przebudów w XVII/XVIII/XIX wieku. Już w XX wieku część obiektów przynależących do tej parceli została rozebrana po 1945 roku. Do dziś jednak można odnaleźć wiele elementów, świadczących o dawnej przeszłości obiektu.

Najstarsza, dolna część muru z widocznym z prawej strony u góry łękiem z późniejszych wieków

 – Na murze, który został odsłonięty po skuciu dwóch warstw tynku mamy do czynienia z kilkoma fazami w dziejach tego budynku. W dolnych partiach mamy do czynienia bez wątpienia z gotyckim wątkiem muru, który powstał z granitowych bloków, nieco wyżej widoczne są zapewne XVII/XVIII- wieczne przemurowania, a jeszcze wyżej XIX-wieczne uzupełnienia cegłą. To dowodzi, że budynek był wielokrotnie niszczony i nadbudowywany, z zachowaniem ocalałych fragmentów murów. W późniejszych przebudowach, aby wzmocnić ściany i rozłożyć naprężenia wynikające z obciążeń konstrukcji wynikających na przykład z dołożonej kolejnej kondygnacji budynku, zastosowano popularne wówczas rozwiązanie w postaci łęków z cegły – mówi historyk Sobiesław Nowotny.

Właściciel tej części budynku – Tadeusz Grabowski, któremu dziękujemy za informację o odkryciu zapewnił nas, że najlepiej zachowane fragment ściany z historycznymi wątkami z różnych wieków zostaną po dokonaniu prac renowacyjnych wyeksponowane.

Andrzej Dobkiewicz (Fundacja IDEA)

20 LIKES

Skomentuj jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mission News Theme by Compete Themes.